Itt a céklaszezon, tessék Red velvet cake-et sütni. Bár a sütemény több száz éves múlttal rendelkezik, akkor lett ismét flancos, amikor Jessica Simpsonnak egy óriási Red velvet cake volt az esküvői tortája. A Red velvet cake rajongók valószínűleg eretneknek fognak kikiáltani, de nekem a pirosas-barnás sütemény önmagában túl snassz volt – csak azért, mert furcsa a színe még nem esek tőle hasra -, ezért felturbóztam. Ígérem, ha egyszer New Yorkban járok, elmegyek a Magnolia Bakery-be és megkóstolom az igazi Red velvet cupcake-et és majd csak azután nyilatkozom végérvényesen a Red velvet cake-ről. A sütemény a nevét a vörösesbarna színéről kapta, amelyet régen céklalé és kakaó keverékével értek el, napjainkban azonban mindenki piros ételfestéket és kakaót használ. Hozzávalók: 10 dkg vaj 20 dkg cukor 2 tojás 1 pohár joghurt 1 tk ecet 1 tk szódabikarbóna 1/2 csomag sütőpor 25 dkg liszt 1 ek holland kakaópor 2 ek piros ételfesték (vagy 1 evőkanál céklalé) (3 ek cherry-brandy vagy aroma) mascarpone (tejszínhab) vanília rúd porcukor
Többszöri próbálkozás után állíthatom, hogy a mostani – Advent első hétvégéjére sütött – Red velvet cupcake lett a legjobb. Az olvasztott vajat habosra kevertem a cukorral és a tojásokkal. Beletettem a joghurtot, az ecetet, az ételfestéket (a cherry-brandyt) és a kakaót. Amikor egyenletes lett a színe, belekevertem a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet. A sütőformába papírt tettem, belekanalaztam a masszát és tűpróbáig sütöttem. Amikor kihűlt a tetejére vaníliával és kevés cukorral elkevert mascarponét tettem.