Hónapok óta vágyakozom nagymamám linzerje után, de hiába kerestem égre-földre a receptet, nem találtam, aztán a vágyakozásba valamikor beúszott a Párizsból kapott narancsvirág víz illata… …- itthon is lehet kapni és el is hagyható, nem kell megijedni -, és végül éjszakánként narancsos linzerről álmodtam. Ma meg is sütöttem. Persze, a recept ott volt a füzetbe, pontosan ott, ahova 14 évesen felírtam, de eddig nem találtam, mert “Nagyi linzere” cím alatt kerestem, pedig csak a Linzer receptjét kommentálta a nagymamám. Az eredeti recept 10 dkg cukor 20 dkg vaj vagy margarin 30 dkg liszt 1 kanál tejföl 2 tojás sárgája A cukrot a tojásokkal és a vajjal ki kell keverni, bele kell tenni a tejfölt és a lisztet. Kicsit összegyúrni. Sütőpor nem kell bele, de vaníliás cukor és reszelt citromhéjat lehet bele tenni, attól jobb az ize! 1 órára hűtőbe tenni, bőségesen lisztezett deszkán kinyújtani, kiszaggatni, megsütni, lekvárral összeragasztani. Narancsos linzer recept 15 dkg nádcukor 20 dkg vaj 2 tojás sárgája 30 dkg liszt 1 evőkanál tejföl 2 narancs reszelt héja 2 evőkanál narancsvíz (Arôme fleur d’oranger ) csipet só A tojássárgákat habosra keverem a nádcukorral. Jó sokat kell keverni, mert nehezebben olvad, mint a kristálycukor. Utána hozzákeverem a szobameleg vajat, belereszelem a két narancs héját, hozzáadom a tejfölt és a narancsvizet. Jól átkeverem, majd beleteszem a lisztet. (Sütőpor direkt marad ki belőle.) Még mindig fakanállal jól átkeverem. Nagyon puha tészta a végeredmény, de pont így lesz jó. 1 órára hűtőbe teszem, majd bőségesen lisztezett deszkán vékonyra (2-3 mm vastagra) nyújtom és kiszaggatom. Mivel a csodás süteményszaggató készletem még nincs nálam, ezért egy pohárral készítem a linzereket és a lekvár is direkt maradt ki, mert ilyen keksz jellegű dologra vágytam. Illatos és finom. Akár karácsonyi ajándék is lehet…