Amióta Jamie Oliver megtanított carbonarat főzni és elmúlt a cukkini szezon, a gombás carbonara a sláger. Spagetti híján pennével is.
Hozzávalók: 15 dkg érett sonka (vagy húsos szalonna) 20 dkg gomba (lehet fehér vagy barna áruházi csiperke, de illatos erdei gomba is, mi utóbbiból találtunk a piacon) 2 dl tejszín (a Culinarisban kapható olasz főzőtejszín, amióta kipróbáltuk, ragaszkodunk hozzá) 1 tojás sárgája fél csomag tészta (azaz tészta 2 személyre) bors bőségesen
Az igazsághoz tartozik, hogy ezt az ételt én még csak fejben főztem, mert a gáztűzhely mellett mindig a férjem állt. A tésztafőzéssel kell kezdeni: víz felforral, tészta beletesz, puhára főz. A sonkát vékony csíkokra, a gombát szeletekre kell vágni és kevés vajon megsütni, átpirítani. Borsozni. Sózni ritkán kell, mert a sonka éppen eléggé sós. Amikor alig van már leve, bele lehet keverni a kifőtt tésztát, átforgatni és el lehet zárni a serpenyő alatt a gázt. Ekkor mehet rá a tejszínnel elkevert tojássárgája. Nem kell aggódni, a tészta éppen annyira forró, hogy a tojás nem marad nyers, viszont már nem annyira forró, hogy rántotta legyen a tojásból. Tetejére mehet jó sok frissen reszelt parmezán. Isteni!
Kapcsolódó cikkek:
Jamie Oliver legjobb szakácskönyve Zucchini Carbonara Gombaropogós