Már jó ideje saját magam készítem a krémtúrót, de hogy pontosan idézni tudjam, milyen E-ket tartalmaz a bolti, vettem egyet. A gyermekkort idéző szögletes krémtúródobozon ez áll: “Milli vaníliás krémtúró. Utóhőkezelt, félzsíros desszert jellegű túrókészítmény. Összetevők: sovány túró 62,5 %, cukor, vaj, savópor, módosított keményítő, stabilizátorok: E 466, E410, E406 és E412, természetes és természetazonos vanília aroma. Nyomokban mandulát tartalmazhat.” Szerintem, a vaníliás krémtúróhoz nem kell más, mint túró, ha lehet, házi, tejföl, nádcukor és egy darab vaníliarúd kikapart magja vagy házi készítésű vaníliás cukor. Ez utóbbi úgy készül, hogy a nádcukorba beleteszek egy széthasított vaníliarudat, állni hagyom és néha megrázogatom. A krémtúróhoz 200 g túrót 1 evőkanál tejföllel (vagy tejszínnel, ha flancolok) és vaníliás cukorral összemixelek. Az “alap” krémtúrót idény és ötlet szerint tovább lehet ízesíteni: citromhéjjal, kandírozott narancshéjjal, aszalt gyümölccsel, mazsolával, friss málnával vagy áfonyával, csokoládéforgáccsal vagy éppen ami akad. Nem tudom, hogy meddig áll el, mert én mindig annyit csinálok, ami azonnal elfogy, szóval csak alapanyag kell hozzá, és mosogatnivaló sem túl sok marad utána. Nem mellesleg, a házi krémtúró sokkal finomabb, mint a bolti. E-szám info: http://www.e-szamok.hu/