Legalább 20 éve ettem utoljára, sütni pedig korábban sohasem sütöttem, mégis emlékeztem rá, hogyan kell elkészíteni. Nagyon kevés emlékem van gyerekkoromból, de az egyik, amely elven és bármikor képes vagyok felidézni, hogy nagymamámmal pogácsaszaggatóval szaggatjuk a kelt tésztát és rakjuk a piros fazékba (vagy lábasba? mindig keverem, abba, amelyik alacsonyabb). Az ízére se emlékeztem, de amikor az első vanília sodós faltot megkóstoltam, tudtam, hogy ilyennek kell lennie. Jobban mondva majdnem ilyennek, mert hirtelen bevillant, én mindig kakaós sodót kértem és némi, gyenge ellenérvelés után (“de nem azzal szokták enni”), meg is kaptam. (“Nem baj, én kakaóssal jobban szeretem.”) Szóval ebédre a pasim olasz minestrone levest főzött, én pedig aranygaluskát sütöttem. A 26 cm-es kapcsos tortaformámat használtam, és dió helyett őrölt mogyorót, mert hozott nekem olyat Postamester Nagyisten, és vanília sodó lett, mert vanília esszenciát is kaptam a pakkban. 10 dkg lisztből egy élesztővel (5 dkg), 2 evőkanál cukorral és fél liter langyos tejjel kovászítettem. Amikor szépen felfutott beletettem 2 tojás sárgáját, 5 dkg olvasztott (nem forró) vajat, (kb.) 50 dkg lisztet, 1 evőkanál olajat és egy csipet sót. Kanállal összekevertem, majd kézzel simára gyúrtam. (Sokáig tart, de addig kell dagasztani a tésztát, amíg leválik a tál oldaláról és a kézről. Munkás, de jó munka.) Langyos helyen egy órát kelt. Bőven lisztezett nyújtódeszkán csak kézzel lapítottam szét (kb. 1 cm vastagra) és pohárral (nincs pogácsaszaggatóm) “galuskákat” szaggattam. Miután egy sor a kivajazott formába került megszórtam darált mogyoró és kristálycukor keverékével (csak kristálycukor jó, a porcukortól összeáll), bőven meglocsoltam olvasztott vajjal. Ezután jött még egy sor galuska és a tetejét is megszórtam egy kis mogyorós cukorral és meglocsoltam olvasztott vajjal. 15 percig pihent, majd ment az előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 percet sült. Egy liter tejet felforraltam a vanília sodóhoz. 4 tojássárgáját kikevertem 5 evőkanál cukorral egy púpos evőkanál liszttel, bőséges vanília esszenciával és kb 2 dl hideg tejjel. (Lehet bele tejszínt is tenni, akkor vastagabb.) A forró tejből kanalanként tettem a tojásos keverékhez (hőkiegyenlítés), majd az egészet a tejhez öntöttem és átfőztem, de már nem forraltam.