A híres E80 torta házi változata ez a csokoládé-kávé torta. A mandulás piskótarétegek között gazdag csoki krém és marcipán réteg, a tetején kávé mousse.
Réges régen a Daubner cukrászdában az E80 torta volt a férjem kedvence. Idén születésnapjára megsütöttem az E80 torta házi változatát úgy, ahogy szerintem a legfinomabb. Persze, a csoki, kávé, marcipán hármas már önmagában tökéletes és jól illik hozzájuk a mandulás piskóta.
A sok réteg miatt az E80 torta macerásnak tűnik, de ha jó sorrenben készülnek az alkotóelemek, gyorsan és egyszerűen készíthető.
Csokoládé-kávé-marcipán torta mandulás piskótával, azaz az E80 torta házi változatához kell mandulás piskóta, csokoládé ganache, marcipán és kávé mousse.
E80 torta összesített hozzávaló listája
5 tojás 3 evőkanál liszt 5 evőkanál cukor fél csomag sütőpor 100 g darált mandula 8 dl tejszín 400 g étcsokoládé (52%-os) 1 evőkanál instant kávépor 3 evőkanál porcukor 2 csomag Expressz Zselatin Fix 250 g marcipán 1/2 teáskanál cukrozatlan kakaópor só
Szerintem ebben a sorrendben a legjobb elkészíteni a torta összetevőit:
Csokoládé ganache
Hozzávalók: 400 g étcsokoládé (52%-os) 4 dl tejszín
A tejszínt megmelegítem egy kis lábasban, de nem forralom fel. Az összetört csokoládét a tejszínbe teszem és addig keverem, amíg a csokoládé elolvad és egynemű krémmé áll össze a csoki és a tejszín. Hagyom hűlni.
Mandulás piskóta
Hozzávalók: 5 tojás 3 evőkanál liszt 5 evőkanál cukor fél csomag sütőpor 100 g darált mandula (nem kell lehúzni a héját, lehet azzal együtt darálni) csipet só
A tojások fehérjéjét és sárgáját szétválasztom. A tojásfehérjét egy csipet sóval laza habbá verem. Hozzáadagolom az 5 evőkanál cukrot és kemény habbá verem. Hozzákeverem a tojássárgákat.
Egy másik tálban összekeverem a 3 evőkanál lisztet, a fél csomag sütőport és a 100 g darált mandulát.
A tojásos keverékhez adagolom a lisztes-mandulás keveréket és óvatosan összeforgatom.
26 cm-es előkészített (kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt) tortaformába öntöm a piskótatésztát.
190 ℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 25 percig, tűpróbáig sütöm.
Amikor a mandulás piskóta bekerült a sütőbe, a csoki ganache meghűlt annyira, hogy már be tudtam tenni a hűtőbe. Olykor-olykor megkevertem.
Amikor megsült a piskóta, rácsra tettem és hagytam teljesen kihűlni a piskótát.
E80 torta összeállítása
A piskótát kivettem a tortaformából és félbe vágtam, hogy be tudjam tölteni a krémmel.
A tortaformát elmostam, megszárítottam, ismét összeraktam. A belső oldalára sütőpapírt állítottam, hogy magasabb fala legyen a formának. A kész torta magassága 12-13 cm lett.
Az előkészített tortaforma aljába visszatettem a piskóta alját. A ganacheból kivettem 2 evőkanálnyit, a maradék felét rátkentem a piskótalapra.
26 cm átmérőjű körré sodortam a marcipánt és a ganache rétegre tettem.
A marcipánt megkentem a maradék csokikrémmel és rátettem a piskóta tetejét.
Az eddig összerakott torta rétegei alulról felfelé így néznek ki: piskóta, ganache, marcipán, ganache, piskóta.
Óvatosan megnyomkodtam a piskóta tetetjét, majd elkészítettem a kávé mousse-t.
Kávé mousse
Hozzávalók: 4 dl tejszín 1 evőkanál instant kávépor 3 evőkanál porcukor 2 csomag Expressz Zselatin Fix
A tejszínt egy nagyobb tálba öntöttem és habverővel elkezdtem felverni. Folyamatosan hozzáadagoltam a két csomag Expressz Zselatin Fix-et, az instatn kávéport és a cukrot. Légies, de formatartó mousse állagig (gépi) habverőztem.
A kávé mousse-t a torta tetejére simítottam.
A tortát 2 órára hűtőbe tettem.
Hűtés után levettem a tortagyűrűt és a sütőpapír magasítást.
A félretett ganache-sal megkentem a torta szélét, a torta tetejét pedig megszórtam kakaóporral.
És kész volt az E80 torta házi változata a csokoládé-kávé-marcipán torta mandulás piskótával.
Lehet, hogy jövőre is ilyen lesz a férjem szülinapi tortája, de a gyerekek is nagyon gondolkoznak, hogy saját szülinapjukra ilyet rendelnek tőlem.