Nem dőlünk be se a szokásoknak, se a reklámoknak. Elolvastuk az apróbetűs részt és megpróbáltuk megfejteni az ételízesítő titkát. 7 ételízesítő csomagolásán a gyártó által feltüntetett összetevőket böngésztük át. A kakukktojás a sómentes szárított zöldségekből és fűszerekből álló keverék, amit akár a konyhánkba be is engednénk. A többi ételízesítő a zöldségeken felül rengeteg sót tartalmaz – helyesebb lenne a csomagolásra azt ráírni, hogy só némi szárított zöldséggel -, a keverékeknek több mint a fele só, ráadásul a csomagoláson gyakran további sózásra szólítják fel a háziasszonyokat. Ízfokozókra és színezékre számítottunk – nincsenek illúzióink az élelmiszeripar termékei iránt -, de a cukor és a fekete bors aroma szíven ütött minket. Anyukám folyton azzal macerál, hogy ne tegyek túl sok répát a húslevesbe, mert édes lesz – de mit tegyek, szeretjük a főtt répát -, így ennek fényében a plusz cukor címzetes ökörségnek tűnik, akárcsak a fekete bors aroma. Néhány szem bors a levesbe, filléres tétel, és kész, nem kell ide aroma. Ráadásul, amióta a vásárlók tudatosabbak, a gyártók nem spórolnak a karakterrel E-s megjelölés helyett inkább kiírják, mit tettek a zacskóba. A riboflavin azért kell, mert a téeszcsés csirkék köszönő viszonyban sincsenek a nagyi nevelte csirkékkel, amelyektől tényleg gyönyörű sárga színe lett a levesnek, így némi színezékkel teremtődik meg tökéletes húsleves illúziója. A nátrium glutamát és a dinátrium inozinát pedig ízfokozóként a jobb ízért kerül a tasakba. A kérdés, hogy ez tényleg kell nekünk vagy megpróbáljuk valódi alapanyagokból megfőzni a levest? Szavak és mögöttük a tartalom Riboflavin vagy más néven E101. A Tudatos vásárló adatai alapján annyit érdemes róla tudni, hogy “természetes forrásból, például tejsavóból vagy élesztőből lehet kivonni. Az iparban azonban főként többlépcsős kémiai-szintetikus úton D-ribózból, alloxánból és 3,4-dimetilanilinből állítják elő. Az utóbbi időben növekedett a genetikailag módosított mikroorganizmusok segítségével előállított riboflavin mennyisége. A riboflavin minden olyan élelmiszerben, amelyhez adalékanyag felhasználása megengedett, mennyiségi korlátozás nélkül használható. […] Számos élelmiszert, köztük csecsemőételeket, édességeket és italokat azért dúsítanak riboflavinnal, hogy vitamintartalmukat növeljék. Csak ebben az esetben lehet B2-vitaminként feltüntetni. Ha színezékként használják, akkor riboflavinként kell jelölni. A riboflavin használható gyógyszerek és kozmetikumok színezésére is. […] A riboflavin veszélytelennek számít. Vízoldható, a vese kiválasztja.” A nátrium glutamát (E621) és a dinátrium inozinát (E631) sem szerepel a fekete listás adalékanyagok között, a Tudatos vásárló adatai szerint veszélytelennek számítanak. Íme a lista az ételízesítők összetevőiről: Vegeta ételízesítő Összetevők: konyhasó, zöldségszárítmányok 15,5 % (sárgarépa, paszternák, zeller, vöröshagyma, petrezselyemzöld), ízfokozók (nátrium glutamát, dinátrium inozinát), cukor, kukoricakeményítő, fűszerek, színezék (riboflavin). Bár a keverék jelentős része só, a csomagoláson szerepel, hogy “Tetszés szerint sózzuk.” Tehát miután némi szárított zöldséggel és fűszerrel együtt rengeteg sót szórtál az ételbe, még meg is sózhatod…

Vegeta

Delikat

Mikado Ételízesítő

Podravka Vegeta
Kotányi Ételízesítő
Összetevők: jódozott konyhasó, cukor, ízfokozó nátrium-glutamát és inozin-monofosztát, sárgarépa, ***, petrezselyem, vöröshagyma, zeller, zellerlevél, bors, paradicsom, brokkoli, póréhagyma, cukkini, karfiol, ***, paprika, színezőanyag riboflavin és bétakarotin.
A csomagolás szerint: ételízesítő zöldségekkel (16,7%)

Kotányi Ételízesítő
Tesco Univerzális ételízesítő
Összetevők: jódozott só (65,5%), szárított zöldségkeverék (paszternák, sárgarépa, petrezselyem, hagyma), cukor, burgonyakeményítő, ízfokozó (nátrium-glutamát), színezék (riboflavin).

Tesco Univerzális ételízesítő
Az ételízesítők kínálatában a legvonzóbb a Vegabond sómentes ételízesítő fűszerkeverék, bár azért annak örülnék, ha az összetevők között szereplő fűszereket kicsit részleteznék.
Összetevők: paszternák, sárgarépa, petrezselyemgyökér, petrezselyemlevél, póréhagyma, zellergumó, vöröshagyma, paradicsom, fűszerek.

Vegabond sómentes ételízesítő fűszerkeverék